RECEPT BAKVERK

Här finns alla bakrecepten samlade. Efter varje recept har jag skrivit en kommentar.

Lingonkaka med havrefras

1 ägg
1 ½ dl strösocker
150 gr smält avsvalnat smör
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl lingonsylt

Havrefras:
1 ½ dl havregryn
50 gr smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Rör ner det avsvalnade smöret och mjölet blandat med bakpulver.
  4. Tryck ut degen i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 centimeter.
  5. Bred sylten över degen.
  6. Blanda ihop ingredienserna till havrefraset och strö det över kakan.
  7. Grädda i ca 25 minuter.

Havrebars med blåbär ca 15 st

4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl kokosflingor
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
½ tsk bikarbonat
175 gr smör eller margarin
2 msk honung
2 dl blåbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 gr. Smörj en liten bakform, som mäter ca. 20x20 cm med matfett.
  2. Rosta havregrynen i en torr stekpanna på medelvarm platta till svagt gyllenbrun färg. Vicka med jämna mellanrum på pannan, så att grynen inte blir brända.
  3. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
    Smält matfettet tillsammans med honungen och häll blandningen över de torra ingredienserna. Rör samman till en smulig massa.
  4. Tryck ut hälften av smulorna till en jämntjock botten i formen. Strö över hälften av bären. Fördela resten av smulorna över kakan och strö över de sista bären.
    Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-18 minuter.
    Skär kakan i bitar.

Min kommentar!
Smakfulla och mättande. Rätt så söta, eftersom det också är cocos i barsen. Upplevde att de hade svårt att hålla ihop vid bakningen och det p g a havregrynen.

Snabbakade saftiga rutor

200 gr smör eller margarin
5 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 finriven bittermandel

Fyllning:
2 stora syrliga äpplen
3 tsk socker
1 ½ tsk malen kanel
1 dl flagad mandel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en långpanna, ca 30x40 cm.
  2. Smält matfettet i en stor kastrull. Ställ åt sidan att svalna något.
  3. Rör ner socker och ägg och rör smeten slät. Tillsätt därefter de övriga ingredienserna och rör åter massan slät.
  4. Bre ut smeten jämnt i formen.
  5. Skär äpplena i tunna klyftor, tjockskaliga äpplen bör skalas. Lägg ner klyftorna i en plastpåse, tillsätt socker och malen kanel. Skaka samman allt lätt.
  6. Tryck ner klyftorna lätt i smeten och strö över flagad mandel.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  8. Skär upp i rutor då den kallnat.

Min kommentar!
En lättgjord kaka, som man gör i långpanna. Något för söt i min smak. Kaloririk.

Faringlaserad äppelkaka

2-3 syrliga äpplen
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
1 dl vispgrädde
50 gr smör eller margarin
½ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.
  2. Riv äpplena grovt, mängden ska bli ca 3 dl.
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör varsamt ner äppelrivet.
  4. Sikta ner de torra ingredienserna och rör åter varsamt smeten slät.
  5. Bre ut smeten jämt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
  6. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull, låt koka i ca 5 minuter eller tills den tjocknat något.
  7. Stick några hål i den varma kakan och häll över den heta såsen. Låt kakan kallna och glasyren stelna innan den serveras.

Min kommentar!
Snabbt att göra glasyen, vilket jag upptäckte när man har induktionshäll. Glöm inte att använda riktig vispgrädde. Har testat med ”Keldas” och då tjocknar den inte.
Kakan tycker jag var godast när man åt den nybakad.

Nötmarängtårta med bär
6-8 bitar. Tid: 30minuter + 40 minuter i ugnen
Bottnarna kan gräddas i god tid, men lägg inte ihop tårtan förrän strax innan den ska serveras

150 gr hasselnötter
2 dl socker
4 äggvitor

Fyllning:
2½ dl vispgrädde (ev, laktosfri)
200 gr jordbubbar
200 gr hallon
200 gr blåbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rita 2 cirklar á 24 cm i diameter på bakplåtspapper.
  2. Finmal nötterna. Blanda med 1 dl av sockret.
    Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till en fast och blank marängmassa.
    Vänd försiktigt ner nötblandningen.
  3. Bred ut marängmassan i cirklarna. Grädda bottnarna ljust gyllenbruna, 25-30 min. Stäng av värmen och låt bottnarna stå kvar i ugnen i ytterligare 10 min.
    Lossa bottnarna och låt kallna.
  4. Vispa grädden. Mosa jordgubbarna med gaffel och smaksätt moset med lite socker.
    Bred grädden och jordgubbsmoset på bottnarna.
    Strö hallonen och blåbären och lägg ihop bottnarna.
  5. Bre ut smeten jämt i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.

Min kommentar!
En god nötmarängtårta. Mäktig fastän man bara äter en botten och det räcker väl till. Vill varna att bottnarna mjuknar snabbt av de mosade jordgubbarna och har lätt för att gå sönder.
Bottnarna är lättgjorda.

Färskostglaserad äppeltårta

150 gr smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
2 stora syrliga äpplen
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr:
250 gr kesella, 10 %
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Äppelskivor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöls en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje ägg.
  3. Finhacka äpplena. Sikta ner de torra ingredienserna och sist äppelbitarna. Rör åter varsamt smeten slät.
  4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45 – 50 minuter.
  5. Låt den nygräddade kakan kallna i formen.
  6. Lossa kakan från formen. Rör samman alla ingredienserna till glasyren och bre krämen över kakan.
    Garnera med några äppelskivor.

Min kommentar!
En Äppelkaka som blir saftigare ju längre den står och brytningen med kesellan ger en extra smakupplevelse.
Här gick jag ifrån receptet och smälte smöret samt rev äpplet.

Upp
Åter Mat & Bakning