RECEPT MAT

Här finns alla matrecepten samlade. Efter varje recept har jag skrivit en kommentar.

Ostgratinerade fläskkotletter 4 portioner

4 fläskkotletter, ca 600 gr
Salt, peppar

Stuvning:
1 gul lök
250 gr kantareller eller annan svamp
½ msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
½ dl mjölk
1 msk sweet chilisås
2 msk hackad gräslök
2 krm vitpeppar
50 gr riven gratängost

Tillbehör:
8 – 12 kokta mandelpotatisar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stek kotletterna på medelvärme några minuter.
  3. Salta och peppra.

Stuvningen:

  1. Hacka löken grovt och dela svampen i bitar och smörfräs lök och svamp.
  2. Pudra över mjölet och häll på grädde och mjölk. Vispa och koka upp under omrörning.
  3. Smaka av med sweet chilisås och gräslök.
  4. Lägg kotletterna i en ugnsform och häll på stuvningen. Strö över osten och gratinera 4 -5 minuter tills osten smält.
  5. Servera gärna med kokt mandelpotatis och sallad.

Min kommentar!
En lättsam maträtt och smakar jättebra. Jag hade i 1 msk mjöl än vad som står där och hade i mer svamp än vad som står, dels för att det skulle täcka fläskkotletterna och att man känner att det finns svamp. Men man kan ju ta det efter behov och smak. Jag använde mig också av färsk gräslök på kruka och tog sweet chilisås efter egen smak. Krydda efter vad som passar dig.

Lövbiffsrullader med gräddsås

8 tunna skivor lövbiff, ca 600 gr
Salt, peppar
Ca 100 gr cheddar-eller västerbottensost (ev.laktosfri om väl lagrad)
8 tunna skivor rökt skinka
½ dl torkade tranbär
Smör till stekning (ev, laktosfri)
1 dl vatten
3 dl visp- eller mallangrädde (ev, laktosfri)
3-4 msk konc. äppeljouice
1-2 tsk kalvfond (ev. gluten- & laktrosfri)

Gör så här:

  1. Lägg köttskivorna bredvid varandra. Salta och peppra på ena sidan. Skär osten i stavar och lägg en oststav och en skinkskiva på varje biff. Rulla ihop och fäst med tandpetare.
  2. Bryn tranbären snabbt i smör. Häll i vattnet och grädden och koka upp under omrörning, sjud 5 – 10 min. Smaka av med äppeljouicen och fond. Ta bort tandpetarna och lägg rulladerna i såsen, sjud ca 5 min eller tills köttet är mört.
    Ös såsen över ruladerna då och då. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt, pressad potatis och en fräsch grönsallad.

Min kommentar!
Lättlagat och en god middagsrätt om man gillar tranbär. Det enda jag upplevde att det var mycket att plocka ihop ingredienserna men tillagningen gick fort.

Falukorv i ugn 4 portioner

600 gr falukorv
1 msk senap
1 zucchini
1 burk krossade tomater
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost

Servera med kokt ris

Ugn: 225 grader

Gör så här:

  1. Skiva korven och bred senap på skivorna. Skiva zucchinin och varva med korven i en form.
  2. Häll över tomater och grädde. Strö över osten och gratinera i ugn, 20 minuter. Serveras med ris.

Min kommentar!
En snabblagad låda, som är lätt att värma upp igen.

Matig tonfiskmacka 4 personer. Tid: 20 minuter

2 burkar tonfisk i olja
1 äpple
1 kruka gräslök
2 dl creme fraiche
2 – 3 tsk curry
1 msk kapris
Salt, peppar
4 ägg
4 skivor mörkt fullkornsbröd

Gör så här:

  1. Låt tonfisken rinna av.
  2. Tärna äpplet och finhacka gräslöken. Spara lite av gräslöken för garnering.
  3. Blanda tonfisken, äpplet och gräslöken med creme fraichen.
  4. Rör sedan i curry och kapris.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Hårdkoka äggen och skiva dem.
  7. Bre smör på fullkornsbrödet.
  8. Lägg lite grönsallad på fullkornsbrödet och tonfiskröran ovanpå samt dekorera med äggskivorna och strö slutligen över lite av gräslöken.

Min kommentar!
En mycket mättande smörgås. Lätt att göra.

Upp
Åter Mat & Bakning